Maxiprint

maximalno prihvatljivo

Naručite online ili nazovite

044 743 517

Radno vrijeme: Pon-Pet 8:30-18:00h

Priprema datoteke

Napust ("bleed")

Napust je krajnji dio dokumenta. Kod svih dokumenata koji sadrže neki objekt (npr. vektor, sliku, itd...) koji se nalazi na samom rubu dokumenta potrebno je dodati napust i te ob­jekte postaviti unutar zone napusta. Zona napusta mora biti minimalno 3 mm. Pojednostavljeno rečeno, napust se dodaje dokumentu jer svaki dokument nakon tiska ide na obrezivanje, a zona napusta upravo je onaj dio koji se odrezuje. Prilikom rezanja dokumenta, moglo bi se dogoditi da se na samim rubovima počne nazirati neželjeni bijeli rub, odnosno papir nakon što se dokument obreže na željeni formati po reznoj liniji ("crop marks" - linija gotovog obreznog proizvoda.)

Kada koristiti napust na dokumentu, a kada ne?

Napust ("bleed") treba koristiti ukoliko objekti na Vašem dokumentu idu izvan ruba papira. Napust nije potreban ukoliko Vaš dokument nema objekte koji ne idu izvan ruba papira. Tada pazite da objekti na Vašem dokumentu ne zadiru u sigurnu zonu koja je 4 mm od ruba papira.

Sigurna zona

Važne podatke (objekte) kao što su tekstovi ili slike koji ne idu u margo (do samog ruba dokumenta) nemojte stavljati unutar sigurne zone koja je minimalnih 4 mm od ruba papira, odnosno ruba obrezivanja (tzv. linije reza). Dakle, gotov, obrezan format treba sadržavati sigurnosnu zonu (prostor koji se nalazi između ruba papira i podataka) kako bi bili uvjereni da nešto važno neće biti odrezano.

Linija reza

Svaki materijal nakon tiska reže se po liniji reza ("Crop marks") nakon čega se dobiva gotovi proizvod.

CMYK

Boje u offsetnom tisku moraju biti definirane kroz CMYK (Cynan, Magenta, Yellow i Key - black) sustava boja. Taj sustav boja, tzv. suptraktivni (nastaje zbrajanjem aditivnih primara - crvene (Red), zelene (Green) i plave (Blue) boje, koristi se u svim sustavima printa, pa tako i u tehnici offsetnog tiska. Ukoliko su boje definirane kroz RGB (Red, Green i Blue) sustav boja, tzv. aditivni sustav (sustav kod kojeg zbrajanjem svjetlosnih snopova crvene (Red), zelene (Green) i plave (Blue) može se dobiti bijela i sve ostale boje vidljivog spektra, potrebno ih je prebaciti u CMYK mode jer je moguće da boje nakon otiska neće biti iste kao što ste ih vidjeli na Vašem monitoru, biti će zagasitije. Upravo se svi monitori kao i televizori bazirani na aditivnoj sintezi boja - Taj sustav zove se još i ekranski sustav boja. Razlog tome je što RGB ima veći gamut boje od CMYK-a (sposobnost nekog sustava da repoducira određene vrste boja, njihove saturacije odnosno zasićenja, tj. svjetline). Tako će boje u RGB-u na ekranu možda izgledati izrazito saturirano (zasićeno, odnosno žarko), a kao takve tehnički nisu izvedive u nijednoj vrsti ispisa, tj. tiska.

Rezolucija

Na ekranu je slika sačinjena od pixela odnosno točkica (dots). Njihova gustoća mjeri se po inchu (DPI - dots per inch). Što je broj točaka po inču veći to je dimenzija slike veća pa je tako i kvaliteta slike bolja. S tim karakteristikama i tisak bi trebao biti kvalitetniji ukoliko tehnologija tiskarskog stroja to omogućuje.
Za kvalitetan otisak preporučamo da rezolucija bude minimalno 300 dpi (dots per inch) i ne veća od 100% njezine stvarne veličine u (u cm ili mm). Ako se fotografija poveća iznad njezine originalne dimenzije, automatski gubi na kvaliteti (broj točaka po inču ostaje isti, a veličina slike se povećava, odnosno tečke se povećavaju na dimenziju slike i imaju manju gustoću). Isto tako ako se npr. veličina slike 100x75 mm na 150 dpi-a poveća na 300 dpi-a njzina originalna veličina automatski će se smanjiti na 50x35 mm.
Slike s manjom rezolucijom ispod 300 dpi-a u otisku mogu izgledati neoštro i nekvalitetno s nedovoljno detalja.

Fontovi

Ako radite Vašu pripremu u nekom od vektorskih programa fontovi trebaju biti pretvoreni u krivlju prije izrade PDF ili EPS file-a. Druga mogućnost je da pri izradi PDF-a uključite opciju "embed all fonts". Treća mogućnosti je da uz datoteku dostavite i sve fontove korištene u izradi pripreme.

Puna crna boja

Za što veću punoću crne boje (ukolikoVaš dokument sadrži velike crne plohe), nije dovoljno postaviti samo crnu komponentu na 100%, nego bi za punu crnu boju trebalo postaviti slijedeće CMYK vrijednosti: C=60%, M=50%, Y=40%, K=100%.

Za vektorske elemente i tekst koji je obojen crnom bojom potrebno je obavezno uključiti OVERPRINT opciju, tj. 100% prekrivanje crnom bojom.

Dostava različitih tipova datoteka

Prihvačamo datoteke za tisak u slijedećim formatima: PDF, TIFF, JPG, JPEG, PSD, EPS.

Preporučeni formati su PDF, TIFF i JPEG.

U mogućnosti smo prihvatiti i otvorene datoteke Adobe (InDesign, Photoshop, Illustrator), Office (Word, Publisher). U slučaju da datoteku dostavljate u Adobe InDesign-u ili Illustrator-u potrebno je konvertirati fontove u krivulje i dostaviti slike koje su korištene u izvedbi dokumenta. Ako ste datoteku pripremali u Word-u ili Publisher-u molimo Vas da uz nju dostavite i slike i korištene fontove. 


Izaberite željeni proizvod radi detaljnih uputa pripreme datoteke